Stressin selätykseen shindon siivin


Parikymmentä vuotta sitten japanilainen Kazuko Kuratomi päätyi etsimään keskosena syntyneen lapsensa terveysongelmiin apua oman lapsuutensa hyvistä kosketuksen ja lämmön kokemuksista. Hänen hoitokokeiluistaan syntyi itsehoitomenetelmä shindo. Kuratomin lapsi alkoi voida hyvin, ja moni muukin on saanut menetelmästä apua alaselän ja rintakehän alueen ongelmiin sekä helpotusta stressiin.
 
Shindossa pysähdytään oman kehon äärelle, pois mielen hälinästä, kertoo shindo-rentoutusohjaaja Jonna Huttunen. Hän on opetuksessaan huomannut, että shindo yhtäältä virkistää väsynyttä ja toisaalta rentouttaa univaikeuksista kärsivää. Menetelmä hiljentää stressaantuneen mielen ja läsnäolo korostuu. Meditatiivisessa hengityksen ja liikkeen yhdistämisessä ei jää tilaa menneen ja tulevan pohdiskelulle, vaan ollaan rauhallisesti läsnä tässä hetkessä.
 
Kaiken ikäset ja –kuntoiset voivat harjoittaa shindoa. Se perustuu kuuteen melko yksinkertaiseen venytykseen. Niitä voi tehdä yksin tai pareittain tehtävinä tukiotteina, jolloin toinen tekee venytystä, toinen painelee hoitavilla painalluksilla pitkin kehon meridiaanilinjoja ohjatusti. Kaikkiin harjoitteisiin löytyy kunkin venyvyystason mukainen versio. Tukiotteissa korostuvat Kuratomin ajatukset lämmöstä ja kunnioittavasta kosketuksesta. Parin kosketus tehostaa hyvänolon tunnetta ja venytyksen vaikutusta. Se myös auttaa hahmottamaan venytyksen liikesuuntaa. Avustavia painalluksia voi tehdä eri tavoin, ja venytyksiin voidaan käyttää myös erilaisia apuvälineitä. Venytykset ovat pitkäkestoisia ja niiden kohdealueita ovat erityisesti lantion ja alaselän seutu sekä hartiat ja rintakehä. Erityisen hyvää ne tekevät ihmisille, jotka joutuvat paljon olemaan jalkojensa päällä, kuten seisomatyöläisille; samoin niille jotka istuvat koneen äärellä pitkän päivän.
kuvat: Paula Virta

Shindo – meridiaanivenyttely- ja rentoutuskurssi opistolla lauantaina 16.9. klo 10-15! Ohjaajana Shindo rentoutusohjaaja, shiatsuterapeutti Jonna Huttunen. Ilmoittaudu mukaan Järvenpää-talon palvelupisteessä tai linkistä:

Kommentit

Suositut tekstit